Відповідно до п. 6 протоколу наради «Про реалізацію реформи шкільного харчування», проведеної під головуванням Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля 05 квітня 2025 року, Міністерство освіти і науки України надсилає для використання у роботі рекомендації щодо особливостей організації харчування в закладах загальної середньої освіти (далі – заклади освіти),
пов’язаних із недостатньою пропускною здатністю харчоблоків / обідніх залів закладів освіти (застосування просторових рішень), розроблені з урахуванням міжнародного досвіду.
За результатами аналізу практики організації харчування в закладах освіти встановлено, що в окремих закладах зберігається низка викликів, зокрема, недостатня кількість посадкових місць в обідніх залах, низька пропускна здатність виробничих приміщень харчоблоків, обмежена продуктивність технологічного обладнання, складність одночасного забезпечення гарячим харчуванням значної кількості учнів та відсутність зон для проведення кулінарних майстер-класів як частини освітнього процесу з формування культури здорового харчування.
З метою реагування на зазначені виклики Міністерством напрацьовано рекомендації.